[x]

LEGIO BRIGETIO, KOMÁROM

Bemutatkozás, információk

A hagyományőrző csapat alapításának ötlete egy munkahelyi beszélgetés során merült fel valamikor 1993 -ban. Az elképzelés eredetileg egy római evezős hajó megépítése volt, majd ez a nagyszabású terv alakult át azzá a gondolattá, hogy az egykor Brigetioban állomásozó római katonák életét felelevenítsük. Némi könyvtári búvárkodás után választottuk ki a Legio I Adiutrixot, amely több évszázadon keresztül ( 90-es évek végétől a 440-es évekig) őrizte a dunai limes ezen szakaszát.

Az elképzelés és a szándék adott volt, majd hosszas kutatómunka indult annak érdekében, hogy minél pontosabban rekonstruálhassuk a korabeli felszereléseket és a katonai életet. A megfelelő információk birtokában megkezdhettük a ruhák és a fegyverek legyártását. Ekkor négy ember számára készítettünk harci felszerelést, és ezekkel léptünk fel első ízben, egy barkácsáruház családi napján még 2000 -ben. Mivel nagy sikert arattunk, úgy döntöttünk, hogy társaságunknak hivatalos formát adunk, így alakult meg Legio Brigetio néven a csapat 2001 -ben. Ezután a létszám és a felszerelések mennyisége is növekedésnek indult, így jelenleg 13 katonát (1 centurio, 1 vexillarius, 8 legiós, 3 auxiliaris), valamint 3-4 civilt (főként a megértő feleségek soraiból) tudunk kiállítani.

Megalakulásunk óta minden évben több fellépésen és programon veszünk részt országszerte. Ilyen például a városunkban 1993 óta évente megszervezett Komáromi Napok, a tatai Víz, Zene, Virág Fesztivál, Floralia (római tavaszünnep) az aquincumi múzeumban, vagy a Savaria Történelmi Karnevál. A 2003-as esztendő jelentős eseménye volt a lussoniumi (Dunakömlőd) római erőd romkertjének megnyitása, amin egységünk szintén részt vett. Ugyancsak ebben az évben adtunk díszőrséget a komáromi Klapka György Múzeum kiállításának megnyitóján, ahol a brigetioi polgárváros területéről előkerült ékszerritkaságokat, és egyéb leleteket mutatták be.Többször közösen léptünk fel barátainkkal, a S.A.G.A. Európai Harcművészetek Iskolájának tagjaival, akik a birodalom ellenségeinek szerepében jelentek meg. Számos alkalommal szerepeltünk rádióban, televízióban, illetve különféle újságokban is.

Fellépéseinken bemutatjuk a római katonák életét, kiképzését, illetve csataszimulációkat rendezünk a korabeli harceljárások demonstrálására. Programjaink közt szerepelnek élő történelemórák, melyek során az iskolások testközelből ismerkedhetnek meg a történelem ezen szeletével. A bemutatóinkon használt fegyvereket és felszereléseket a vállalkozó kedvű érdeklődők ki is próbálhatják, illetve megkóstolhatják a katonák által fogyasztott ételeket is, melyeket eredeti receptek alapján készítünk el. Fellépéseink nagy része tavaszi-nyári időszakban zajlik.Többször szerveztünk menetgyakorlatokat, amelyeket szintén korhű felszerelésben hajtottunk végre.

A szereplések mellett igyekszünk folyamatosan fejleszteni eszközeinket, edzésekkel csiszolni technikánkat, illetve bővíteni taglétszámunkat, így soraink nyitva állnak az érdeklődők előtt.

Telefon: 06-20-475-65-77, 06-20-824-75-56
E-mail: gabor.kiss@legiobrigetio.com
Web: www.legiobrigetio.com






Min. felbontás: 1024 x 768 | Design: Civertan Bt.
MAGYAR LIMES SZÖVETSÉG | LIMES TÖRTÉNET
TÉRKÉP | LEXIKON | KÉPTÁR | TELEPÜLÉSEK:  [1]  [2]
PANNONIA BELSŐ TELEPÜLÉSEI | MÚZEUMOK | EGYESÜLETEK
PROGRAMOK | HÍREK, AKTUALÍTÁSOK | ÍRJON NEKÜNK!