[x]

M E G H Í V Ó

 

A Kultunio Alapítvány és a Magyar Limes Szövetség ezúton szeretettel meghívja Önt a

 

„LIMES Kulturális Napok”

Magyar Limes a világörökség kapujában

 

elnevezésű rendezvény sajtóreggelijére, melynek

 

időpontja: 2014. szeptember 30. (kedd) 10 óra

helyszíne:       Akvárium Klub (Erzsébet tér)

 

A KultUnio Alapítvány a Magyar Limes Szövetséggel együttműködve október 4-5-én nagyszabású fesztivált szervez Budapesten, az Erzsébet téren. Közös céljuk, hogy a jelentős múltú római történelmi hagyatékokat összekössék a meglévő nem római turisztikai helyszínekkel és felhívják a figyelmet a rövidtávon elérhető UNESCO világörökségi címmel megnyíló rendkívüli gazdasági-turisztikai lehetőségekre.

 

A két napos vásár és kísérőprogramjai keretén belül a látogatók megismerkedhetnek a korabeli római kulturális és gasztronómiai jellegzetességekkel, a gyerekeket interaktív játszóház várja, bemutatásra kerülnek továbbá római ruházatok, kézműipari termékek, kipróbálhatók lesznek ókori fegyverek, amelyek bemutatását magyar és angol nyelven hallgathatja meg az érdeklődő közösség.

A sajtótájékoztatót Landwehr Klára, a KultUnio alapítvány elnöke, Hirschberg Attila a Magyar Limes Szövetség ügyvezető igazgatója és dr. Balogh Tamás településfejlesztési szakértő, a Magyar Limes Szövetség elnökségi tagja tartja. A rendezvény programjairól Weixbaum János, a Familia Gladiatoria vezetője gondoskodik.

Személyes megjelenésére feltétlenül számítunk!

 

Részvételi szándékát kérjük legkésőbb 2014. szeptember 26-ig szíveskedjen jelezni a judit.mihalcsik@touristfriendly.hu e-mail címen.
 
 
 
  
Minden érdeklődőt vár a MUISZ a Limes útvonalat ismertető előadásra
A MUISZ közleménye:
 
„Ezennel meghívjuk Önt és munkatársait egy formálódó, ígéretes új turisztikai attrakció, a Limes útvonal vetített képes szakmai bemutatójára, melynek  időpontja 2013. április 29. 10.00 – 12.00 óra, helyszíne a Játékszín (1066 Budapest, Teréz körút 48.). Előadó: Hirschberg Attila, a Magyar Limes Szövetség elnöke. A Limes útvonal új programteremtő lehetőség lehet, melyhez a helyszíni konzultáció során a szakmai vélemények értékes hozzájárulást adhatnak.

A magyarországi római kori limes (határvonal) 123 lelőhelyet (erődöt, őrtornyot, útszakaszt) tartalmazó, 65 települést érintő helyszín világörökségi felterjesztése 2014-ben várható.
A teljes hazai dunai szakaszon elérhető UNESCO világörökségi cím a nemzetközi példák alapján gyakorlatilag azonnal számottevő turizmust generál, jelentőségét az is megnövelheti, hogy ez az UNESCO történetének legnagyobb sorozatjelölése.

A világörökség jelölésre épülő Limes projekt a Duna Stratégia zászlóshajójaként kettős célt szolgál - tematikus önfenntartó kulturális/turisztikai útvonallá válik, - örökségvédelmi szempontból elő kívánja segíteni, hogy a Limes teljes szakasza a világörökség részévé váljon.

A Limes útvonalra további fejlesztések és a már meglévő turisztikai potenciál is kapcsolhatók, mint pl. kerékpárút hálózat kiépítése, a dunai közlekedés fejlesztése, más korszakokból vonzó látványosságok bemutatása (pl. a komáromi Monostori erőd, esztergomi Bazilika) bor, wellness, falusi turizmus, fesztiválok, kulturális rendezvények, ezáltal a projektre sok kis – és középvállalkozás épülhet rá, így hozzájárul a munkahelyteremtéshez, vállalkozásfejlesztéshez és ilyen értelemben hozzájárulhat a szegényebb térségek felzárkóztatásához és az életminőség javításához. 

A Limes projekt bemutatása után a Játékszín igazgatója, Németh Kristóf ismerteti röviden a nemrég újra megnyitott Játékszín lehetőségeit rendezvényszervezők, utazási irodák számára. 

A részvétel a rendezvényes ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Egy vállalattól több résztvevő is jöhet. 

A jelentkezéseket a muisz@muisz.t-online.hu címre várjuk legkésőbb április 25-ig. 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!”
 
 
 
Beszámoló a Ripa Pannonica UNESCO Világörökségi nevezésének gazdasági hatásáról rendezett konferenciáról 
 
Január 18-19-én lezajlott a Magyar Limes Szövetség részvételével zajló ENT/TOU/11/411B azonosítószámú angol-holland-osztrák-magyar EU-s társfinanszírozású „Developing the Frontiers of the Roman Empire as a transnational European sustainable tourism product” című EU-társfinanszírozású projekt záró rendezvénye.
 
Január 18-án a projektpartnerek Dunakeszin egyeztettek a négy ország szövetségei, civil partnerei által február végéig elfogadandó akciótervről, amely alapján a jövőben is koordinálják együttműködésüket, mind az EU-s források megszerzése, mind a római limes, mint fenntartható turisztikai termék összehangolt fejlesztése tekintetében.
 
Ezzel kapcsolatban a Magyar Limes Szövetség magyarországi partnereinek, elsősorban a világörökségi jelöléssel érintett települések vezetőinek, lakóinak, a településeken élők gazdasági és civil szervezeteinek az lehet igazán fontos és kiemelkedő lehetőség, amit a projektben kifejlesztett webportál kínálhat a helyben elérhető és a limestől függetlenül már most is létező, vagy éppen arra tekintettel a jövőben kifejlesztendő idegenforgalmi, vagy a településre látogató vendégek számára más módon kiajánlható helyi szolgáltatások nemzetközi megismerhetőségének biztosításával.
 
A webportál minden további beruházás nélkül közvetlen és azonnali lehetőséget biztosíthat az érintett települések számára a helyben elérhető (jelenleg is létező vagy ezután kifejlesztendő, a limes miatt az adott helyszínre látogató turistáknak felajánlható) szolgáltatások nemzetközi bemutatására a következő kategóriákban: (1) esemény/tevékenység (fesztivál, stb.), (2) múzeum, (3) infrastrukturális objektum, (4) római épület, (5) archeológiai értékű objektum, (6) gyalogtúra-útvonal, (7) kerékpár-út, (8) étel-ital, (9) látni- és tennivalók, (10) szállások, stb.
 
A fenti szolgáltatástípusok tekintetében a weblap lehetőséget biztosít a következő azonosító adatok megadására, amelyek segítségével - megfelelő adatszolgáltatás esetén – a legnagyobb valószínűséggel találhat egymásra a kínálat és a kereslet, s eredményezhet elégedett vendéget és szolgáltatót: (1) ország, (2) igénybe vehető: (kisgyermekes családok, iskolások, kultúra iránt érdeklődők, gyaloglók, kerékpárosok), (3) kategória (infrastrukturális objektum, római épület), (4) weboldal , (5) GPS koordináták.
 
Amennyiben a helyi turisztikai kínálat kiajánlása révén élni kívánnak a weblap biztosította lehetőségekkel, összegyűjtik és Szövetségünknek eljuttatják a fenti adatokat, Szövetségünk vállalja, hogy azokat a weblap fejlesztőinek átadja a webportálon  történő megjelenítés érekében. 
 
Január 19-én ezt követően a Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezett nemzetközi konferencián sor került a projekt hivatalos zárására (az összes projekttevékenység tényleges befejezésére és az EU felé kötelező zárójelentés leadására március 1-én kerül sor). A konferencián neves hazai és külföldi előadók mutatták be a hazai közönségnek - a kormányzat részéről a kultúráért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma, az idegenforgalom fejlesztéséért is felelős Nemzetgazdasági Minisztérium képviselői, a kulturális örökségek védelméért felelős Forster Gyula Kulturális Örökségkezelő Központ, valamint az érintett települések polgármesterei, képviselő-testületi tagjai, főépítészek, helyi gazdasági és civil szervezetek képviselői számára - azt, hogy miért kiemelkedően fontos és milyen eszközökkel megvalósítható a római limes, mint határokon átnyúló fenntartható turisztikai termék támogatása és kialakítása. A rendezvény fő védnöke és előadója volt Medgyesy Balázs, a Duna Stratégiáért felelős kormánybiztos.
 
A főbb gondolatokat kiemelve az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet:
 
Csorba László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója megnyitó beszédében kiemelte egyebek között, hogy a latinitás és az antik kultúra ismerete máig szorosan hozzátartozik a humanista ember műveltségéhez. A reformkor óta elődeink mindig büszkék voltak arra, hogy kultúrájuk - itt Magyarországon is - összekapcsolódik az antikvitással, hogy a föld - ahol élnek - tele van az antik világ értékeivel. Amikor az élet nagy problémáinak a megoldásáról gondolkodtak, amikor viselkedni, beszélni tanultak, mindezek az értékek mélyen áthatották őket. Mindez ma már nem ilyen általános a szóval, tollal élő emberek körében, de a jelentősége továbbra is nagy. Hangsúlyozta, hogy a Magyar Limes Szövetség legnagyobb felismerése az, hogy ez az örökségünk értékteremtő erő, amely mai életünket is gazdagabbá teheti. Hiszen amikor a romokat és a köréjük szervezett attrakciókat a látogatók megnézik, akkor ennek az örökségnek a fennmaradásához járulnak hozzá.
 
Visy Zsolt, a Magyar Limes Szövetség elnöke kiemelte: a római örökség ápolói ma Magyarországon hivatalból mi, magyarok vagyunk, hiszen ezen örökség emlékei, maradványai ma a mi területünkön vannak. Elmondta, hogy ebből a szempontból kiemelkedően fontos a magyarországi limes-szakasz világörökségi jelölésének mielőbbi eredményes befejezése és a világörökségi státusz megszerzése. Ehhez viszont nélkülözhetetlen a már kijelölt, önálló költségvetéssel rendelkező kezelő szerv mielőbbi felállítása és legalább a nevezés benyújtása kori állapot garantálása a védelmet élvező örökségi helyszínek esetében.
 
Sonja Jilek, az Osztrák Történeti Kutatóintézet munkatársa előadásában bemutatta, hogy mit jelent a limes-turizmus ma Ausztriában. Előadásából kiderült: az osztrák partnerek igen komolyan veszik és széles nemzetközi partnerségbe ágyazva, már most is lendületesen végzik az ország területén található római emlékek gazdasági hasznosítását. A dunai személyszállítással foglalkozó román (!) hajózási vállalatok például bécsi ügynökséget tartanak fenn, hogy hajóik szolgáltatásai közé az osztrák helyszínek idegenforgalmi kínálatát is beilleszthessék (Budapesten nem működik hasonló), ezen kívül nemzetközi projektet alapítottak a Dél-kelet Európai Együttműködési Program pénzügyi alapjának támogatásával, amelyben az osztrák szakértők német partnereikkel együttműködve vesznek részt a szerb, a román és a bolgár limes-szakaszok fejlesztésében. A projektben Magyarország nem vesz részt!
 
Alex McCoskrie a Hadrianus-fal kezelését végző Hadrian's Wall Heritage Trust munkatársa bemutatta, hogy mit tesz az, ha egy római limes-szakasz már több, mint húsz éve élvez világörökségi státuszt. Előadásából kiderült, hogy a nagyszámú földtulajdonos, az állam és az érintett civil szervezeteket, gazdasági társaságokat tömörítő tröszt az érdekegyeztetés olyan fóruma, amely képes rendszeresen megoldást találni a felmerülő problémákra. Ezért a tröszt feladata leginkább a szüntelen egyeztetés, amellyel az örökség fenntartását befolyásoló kérdésekben a szükséges egyetértés kialakítását elősegíti, a gazdasági beruházásokat tervezi és elfogadtatja, a bemutatás elsődleges motorja.
 
Balogh Tamás, a TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület elnöke, a Magyar Limes Szövetség tagja az egyesületnek a pannoniai határszakasz egyedi arculatát megteremteni hivatott "Hajózó Rómaiak" c. kampányát és annak célkitűzéseit, valamint a releváns nemzetközi példákat bemutatva arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyi közösségeknek - turisztikai fejlesztési terveik megfogalmazása során - figyelemmel kell lenniük a 2014-2020 közötti 7 éves EU-s költségvetési periódust jelenleg előkészítő nemzeti tervdokumentumokra és saját fejlesztési elképzeléseik ezekben történő megjelenítésére kell törekedniük. Előadásában bemutatta a vonatkozó tervdokumentumokat és a készítésükhöz kapcsolódó határidőket, majd felhívást intézett a megjelentekhez, hogy (amennyiben igénylik ezt) a szövetség támogatásával vegyenek részt ezen tervdokumentumok társadalmi vitájában és véleményezésében annak érdekében, hogy fejlesztési elképzeléseik megjelenhessenek ezekben a tervekben.
A konferencia honlapja: http://www.limes.aweb.tk/index.php/hu/  
 
Készítette: Dr. Balogh Tamás, a Magyar Limes Szövetség tagja,
a TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület,
a Szövetség partnerszerve, elnöke 
 
 
A MAGYAR LIMES SZÖVETSÉG UNIÓS PROJEKTJE

Készítette:
Dr. Balogh Tamás, a Magyar Limes Szövetség tagja, a TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület, a Szövetség partnerszerve, elnöke

A Magyar Limes Szövetség 2011-ben csatlakozott az ENT/TOU/11/411B azonosítószámú angol-holland-osztrák-magyar EU-s társfinanszírozású „DevelopingtheFrontiers of theRoman Empire as a transnational European sustainabletourismproduct” című projekthez, amelynek célja a római limes maradványainak bemutatását (az idegenforgalomból származó bevételekkel) segítő turisztikai attrakciók és az ezek hatékonyságát fokozó - nemzeti és nemzetközi - együttműködések fejlesztése. Ennek érdekében a négy ország közös cselekvési tervet készít 2013. február 25-ig, amelynek a részét képezi többek között a "culturaltourism" tekintetében a limeshez kapcsolható turisztikai kínálati elemek feltárása is.


I. A projekt bemutatása:

Az ENT/TOU/11/411B azonosítószámú„A római birodalom határainak, mint fenntartható transznacionális európai terméknek a fejlesztése” című projekt abból indul ki, hogy potenciálisan a Limes-nek van a legnagyobb esélye arra, hogy egész Európa legnagyobb és leglenyűgözőbb látogatói desztinációjává váljon. Hiszen a Limes nemzetközi szinten is első osztályú attrakciók egymásba kapcsolódó láncolata, amely a történelem egyedülálló szeletét mutatja be. A Limes-szel összefüggő eddigi és jelenlegi EU-s együttműködések mégis elsősorban a tudományos és a (szak)politikai területekre összpontosítottak. Pillanatnyilag a turizmusra fókuszáló nemzetközi együttműködés igen mérsékelt. A turisztikai célkitűzések regionális szinten maradnak, csak néhány kapcsolódik össze legalább nemzeti szinten, de még ekkor sem alkotnak nemzetközi szinten koordinált struktúrát. A „Limes-Turizmus kapcsolat” segít katalizálni a Limes jelentette kulturális örökség köré szerveződő nemzetközi hálózatépítést annak érdekében, hogy kapcsolatba léphessenek egymással az országok, régiók, s a turisztikai szektor releváns érdekhordozói, a kulturális erőforrás menedzserek, a professzionális és az önkéntes kezdeményezések annak érdekében, hogy a Limes egy fenntartható nemzetközi turisztikai termékké váljon.

A projekt fő célkitűzései:
limesp2.JPG

A projekt fő tevékenységei:

limesp1.JPG

Magyarázat az előző ábrához:

A.    A kapcsolat kialakítása: hálózatépítési tevékenységek, inspiráció és közös stratégia

A1.    Első partner-találkozó helyszínbejárással a legelőrébb járó partner (a Hadrianus Fal) szervezésében

A2.    Korszerű megoldások és lehetőségek: nemzeti hálózati találkozók (mindegyik partnerországban)

A3.    Nemzetközi munkakonferencia (Hollandiában)

A4.    Közös stratégia és akcióterv: nyomonkövetési találkozó (Magyarországon)

B.    Limes Web Portál és Munkafelület (platform) építése


II. A projekt végrehajtása:

2012. június 15-én került sor a partnerek első találkozójára az angliai Hexham-ban, ahol a felek vázlatosan áttekintették országaik fő turisztikai vonzerői közül azokat, amelyek a Limes-hez is közvetlenül kapcsolhatók (mind földrajzilag, mind tematikusan). Magyarország részéről Bernáth Péter, a Magyar Limes Szövetség tagja a magyar borutakat és a borturizmust mutatta be a rómaiak által meghonosított pannóniai borkultúrával összefüggésben az ország területén található Limes-helyszínekhez kapcsolódóan (előadása letölthető innen).

2012. szeptember 25-én került sor a Nemzeti Hálózati Találkozóra Magyarországon (a Magyar Limes Szövetség közgyűlésével együtt).–A rendezvényen a szövetség tagjain kívül jelen voltak különböző nem kormányzati szervek, helyi önkormányzatok képviselői, pályázatírók, turisztikai szakértők és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának munkatársai. A Szövetség tagjai előadásaikban beszámoltak a Szövetség rendelkezésre álló, illetve fejlesztés alatt lévő online információs felületeiről:A Limes Szövetség weboldaláról (www.ripapannonica.hu), amelyen részletes információk találhatók szervezetről és a magyarországi Limes-helyszínekről.A Limes Szövetség blogjáról (www.limes.blog.hu) ahol a látogatók a legfrissebb hírekről (a Limes-szel kapcsolatos eseményekről, tanulmányokról, projektekről) értesülhetnek.És végül a Limes Szövetség elektronikus hírleveléről, amely a közeljövőben indul, s amely lehetővé teszi a tagok és partnerek még hatékonyabb elérését.Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának munkatársai tájékoztatták a Szövetséget az aktuális elérhető és a közeljövőben megnyíló pályázati lehetőségekről és megvitatták a Szövetséggel az Európai Duna Stratégiába a Szövetség javaslatára ún. „zászlóshajó projekt”-ként beillesztett Limes-projekt végrehajtásában a Szövetség közvetlen bevonásának lehetőségét. Az egyeztetésen az államtitkárság érdeklődését fejezte kia "Limes TourismConnection, Developingthefrontiers of theRoman Empire as a transnational European sustainabletourismproduct" projekt iránt, és kifejezte azt a meggyőződését, hogya Szövetség a kulturális kormányzat támogatásával kezdheti megaz európai hálózatba szervezhetőLimes-specifikus hazai turisztikai attrakciók fejlesztését.

2012. november 16-17-én Utrechtben került sor a projektpartnerek nemzetközi munkakonferenciájára. Itt - több más feladat között - Ausztriával közösen a Magyar Limes Szövetség vállalta a "transznacionális túraútvonalak", „több országot érintő turisztikai kínálat”, „turisztikai programcsomagok” bemutatását (ennek keretében a neszmélyi borvidék és tematikus útvonalai feldolgozása már elkezdődött, de hasonló tervezett a szekszárdi borvidék tekintetében is). Előbbinél a Brigetio-Aquincum, utóbbinál a Lussonium-Sopianae útvonal római emlékei képviselik a Limes kapcsolódó elemeit. Az utrechti találkozón a holland vendéglátók bemutatták "Utrecht Kincseskamráját" az 1200 esztendőn átívelő építészeti és tárgyi emlékeket, archaeológiai leleteket bemutató Dóm teret, pontosabban az 5 méterrel alatta fekvő, 1949-től tervszerűen feltárt romegyüttest, amelynek nyilvánosan bejárható látványos bemutatását tervezik.

Az egyelőre csak különböző 3D megoldásokkal vizualizált attrakció szépen bemutatja a magyarországi limes-szakasz megőrzése és bemutatása során is sikerrel alkalmazható megoldásokat:
http://www.youtube.com/watch?v=AShVUhPZcJo&feature=plcp


További információk a világörökségi jelölésről:
http://danube-limes.eu/
http://www.ripapannonica.hu/
http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Bolcske/pages/Pannoniai_kutatasok/000_eloszo.htm


További információk a nemzetközi projektről:
http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/tourism/files/iron-curtain-trail/limes_tourism_connection_en.pdf
http://www.scribd.com/doc/104303213/Poster-Limes-Tourism-LR


További információk az utrechti Dóm térről:
http://www.schatkamerdomplein.nl/
http://www.domplein2013.nl/actueel.html?id=24

2013. január 18-19-én kerül sor a magyarországi nyomonkövetési találkozóra, ahol a projektpartnerekmegállapítják a közös stratégiát és akciótervet. A tervek szerint a találkozót január 17-én a magyarországi partnereknek szervezett konferencia előzi meg, amelyen a Szövetség felkérésére a limes-szel összefüggő kulturális turizmus szolgáltatási piacának jelenleg élő egyik legnagyobb szaktekintélye, Nigel Mills úr, a Hadrian’s Wall Heritage Ltd. Világörökségi és Elérési Igazgatója tart előadást a hazai Limes-helyszínek hasznosításában érintett önkormányzati (polgármester, főépítés, jegyző), és civil, gazdasági (üzleti és önkéntes) partnereknek a jelenleg világörökségi jelölés alatt álló magyarországi limes-szakasz helyszínein a világörökségicím elnyerése után a feltárt maradványok fenntartásához és a helyi gazdaság fejlesztéséhez szükséges anyagi erőforrások bevonására indítandó hazai (turisztikai, stb.) programok sikeres előkészítése érdekében. (A januári programok előkészítéséről és a végleges programról az alábbi linken folyamatosan tájékozódhat.)

2013. február 25-én kerül sor a projekt hivatalos zárására.

További információk a magyarországi limes-szakasz és a Duna, illetve a hajózás kapcsolatáról:
http://www.kriegsmarine.hu/hk/bp01102m.html
http://hajosnep.blog.hu/2011/07/23/egyesuletunk_uj_vizekre_evez_1
http://hajosnep.blog.hu/2011/09/10/musculus_szal_a_dunan
http://hajosnep.hu/fotogaleria/romai-futarhajo-musculus
http://hajosnep.blog.hu/2011/09/12/hajozo_romaiak
http://hajosnep.hu/fotogaleria/navis-lusoria-romai-galya

A TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület – a Magyar Limes Szövetség partnerszerve – által „Hajózó Rómaiak” címmel indított arculatteremtő kampány összefoglalója szintén letölthető innen.

2012. november 28.

Dr. Balogh Tamás
a Magyar Limes Szövetség tagja
a TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület elnöke
 
Egyetemisták mérései szerint is földrengés pusztíthatott az ókori Savariában

Az ELTE geofizikai terepgyakorlaton lévő hallgatóinak műszeres mérései is alátámasztották, hogy a Vashegy lábától Szombathelyig a föld mélyén egy törésvonal húzódik, így akár igazak is lehetnek az ókori Savariában pusztító földrengésről szóló krónikák.
 
 
 
Megerősített átkelőhelyek a Duna mentén

Egy, a hétvégén megjelent hír szerint búvár régészeknek sikerült azonosítaniuk egy eddig ismeretlen nógrádverőcei típusba sorolható késő római megerősített átkelőhelyet Szigetújfalunál. Az ebbe az erőd típusba sorolható létesítmények fontos szerepet töltöttek be Pannonia IV. századi védelmi rendszerében, egyben cáfolják a tisztán defenzív taktikai elemekkel operáló késő római hadseregről kialakult sztereotípiákat. 
 
 
 
Folyami Örökség napja  (programajánló) 
 
 
 
 
Gardellaca Római Fesztivál (programajánló) 
 
 
 
 
 
Ókori élménypark Almásfüzitőn

Egy római tábort idéző ókori élményparkot adnak át szombaton a Komárom-Esztergom megyei Almásfüzitőn, a tábort a település közelében álló egykori erődítmény után Azaumnak nevezték el. 
 
 
 
Programok a ripa Pannonica helyszínein 2012. nyár

Komárom
Július 25.
14 óra: Nyílt Nap a Vásártéren - a feltárások helyszíni bemutatása
16 óra: régészeti kiállítás megnyitás a Klapka György Múzeum főépületében
(Komárom, Kelemen László u. 22.)
www.kgym.hu

Tokod
Július 14.
Gardellaca római fesztivál – főzőverseny
Tokod, Várbereki erőd

kgardell004.JPG

Almásfüzítő
június 23. 17.00 óra
Történelmi élménypark megnyitó ünnepség

június 25-29.
Római kori „házépítő” tábor

július 30. – augusztus 3.
Élet és szórakozás a római korban
 
kAzaum2_a5_Aold.JPG 
 
kAzaum2_a5_Bold.JPG 
 
Dunaszekcső
július 17-22.
X. Nemzetközi Limes Tábor és Örökség napok
www.lugio.hu

Aquincum
szeptember 8.
Nimfa ünnep
www.aquincum.hu

Visegrád
szeptember 8.
Quadriburgiumi játékok a Gizella-majori erődben
Soproni Sándor Egyesület 
 
 
 
Nemzetközi egyeztetés a Római Limes gazdasági hasznosításáról

Június 15-én az Európai Unió nemzetközi pályázati támogatásával került megrendezésre magyar, angol, holland és osztrák résztvevőkkel az angliai Hexham városában a római limes turisztikai hasznosításával foglakozó nemzetközi konferencia.  
 
 
 
Nemzetközi konferencia az ókeresztény művészetről Pécsen

Ókeresztény művészet címmel rendeznek nemzetközi konferenciát csütörtökön és pénteken Pécsen, a város világörökségi helyszíneinek népszerűsítésére külföldi kutatók, szakmai fórumok körében.

 
 
Útikalauz a római emlékekről a Közép-Duna vidékén

Bemutatták az egykori Római Birodalom Bécstől Budapestig húzódó határa mentén található emlékhelyekről készült útikalauz magyar nyelvű változatát. 
 
 
 
Megnyitotta kapuit a Villa Romana Baláca

Megnyitotta kapuit a veszprémi Laczkó Dezső múzeum római villagazdasága, a Villa Romana Baláca, amely idén egy 130 millió forintos fejlesztésnek köszönhetően új attrakciókkal várja a látogatókat. 
 
 
 
Luxus ezüst étkészlet a 4. századból Vinkovciban

Több mint ötven darabból álló, a 4. századból való luxus ezüst étkészletet találtak a régészek a kelet-szlavóniai Vinkovci (Cibalae - Pannonia Secunda) belvárosában. 
 
 
 
Három kötet jelent meg a római limesről

A római limes egy letűnt civilizáció kiemelkedő tudományos és technológiai emléke - hangsúlyozta Gabler Dénes régész, az MTA doktora a Pécsi Tudományegyetem (PTE) régészeti tanszéke Danube Limes kutatócsoportja által megjelentetett három kötet keddi budapesti bemutatóján. 
 
 
 
 
 
Amida ostroma 3.: Az üldözés

A meglehetősen fordulatos előzmények után  Ammianus és Ursicinus a császári parancs értelmében visszatért Nisibisbe, ahol megkezdték a város védelmének megerősítését. Ám hamar rá kellett jönniük, hogy már elkéstek. A Tigris felől több kilométer hosszan nyújtózó füstoszlop jelezte, hogy a perzsák megkezdték az inváziót. A Tamsapur és Nohodares herceg vezetése alatt álló 20 ezer fős perzsa előőrs már átkelt a Tigrisen és mindent felégetve közeledett a város felé. Igaz, ez még nem a perzsa fősereg volt, a Shapur által vezetett erők ekkor még a folyó keleti partján haladtak északra, Ninive felé, de az első felderítők már Nisibis alatt álltak. 
 
 
 
Amida ostroma 2.: Árulás és tétovázás

Mialatt a római követségek egymásnak adták a kilincset Shapur ktesiphoni székhelyén, lázas előkészületek kezdődtek Osrhoene és Mesopotamia provinciákban. Ezek a tartományok voltak legjobban kitéve a perzsák támadásainak, így nagy valószínűséggel arra lehetett számítani, hogy a készülődő támadás is elsősorban ezt a régiót fogja sújtani.
 
 
 
Amida ostroma 1.: Az ultimátum

Valamikor a 380-as évek végén az utolsó nagy antik történetíró, Ammianus Marcellinus, római házának egyik szobájában műve folytatásán dolgozott. A korábban megjelent könyvei, amelyekben Nerva császár uralkodásától mesélte el az eseményeket, zajos sikert, nagy elismertséget hoztak számára és ez, valamint neves barátai biztatása, arra sarkalta az ötvenes évei végén járó szerzőt, hogy újra íróvesszőt ragadjon. Ezúttal azonban nem letűnt korok császárainak históriáját vetette pergamenre, hanem saját korának történéseit, melyeknek nem csak szemtanúja volt, hanem nem egyszer alakítója is.  
 
 
 
Sarmizegetusa feltárása

Ulpia Traianát (Várhely, Sarmizegetusa) a Kr.u. 98. és 117. között uralkodó Marcus Ulpius Traianus római császár alapította, miután legyőzte 106-ban a dákokat - olvasható a Popular Archaeology (http://popular -archaeology.com) régészeti hírportálon. 
 
 
 
Bernát Péter: A dunai római flotta nyomában 
 
A Duna a Római Birodalom egyik legfontosabb vízi útja volt. Hajózható mellékfolyóival együtt egy páratlan közlekedési hálózatot alkotva összekötötte a nyugati, közép-európai, balkáni és fekete-tengeri provinciáit. A Duna azonban amellett, hogy a folyami kereskedelem révén a birodalom gazdaságának egyik fő ütőere volt, katonai szempontból is kiemelkedő jelenőséggel bírt. A Kr.u. I. századtól kezdve 400 éven keresztül ez a folyam képezte a Római Birodalom északi határát, a partjain kiépített katonai objektumok alkották a ripát, azaz a római határvédelmi rendszert, amelyet gyakran, hibásan általánosítva limesnek neveznek. 
 
 
 
Borhy László: a gipsz volt az ókor "korrektorfestéke"

A gipsz volt az ókor korrektorfestéke, amellyel el lehetett "tüntetni" a kőbe vésett feliratokban ejtett hibákat - mondta ki Borhy László egyetemi tanár, az ELTE ókori régészeti tanszékének vezetője az MTI-nek annak kapcsán, hogy a Debreceni Egyetem klasszika-filológiai folyóiratában, az Acta Classica Universitatis Debreceniensisben jelenik meg angol nyelvű tanulmánya, amelyben két római kori pannóniai kőoltár feliratait elemzi. A kutatások részben uniós támogatással valósultak meg. 
 
 
 
Hódító légiók nyomában Pannoniában (Programajánló)

A Pannoniában hódító légiók nyomába "ered" Beszédes József régész, aki vasárnap tart előadást az Aquincumi Múzeumban. 
 
 
 
Római faragványt emeltek ki a Drávából Eszék mellett

Egy római kori, reliefet és sírkövet emeltek ki Eszék mellett a Drávából búvárok. A búvárrégész, Kruno Zubcic által 5 méter mélyen felfedezett leletek súlya mintegy 400 kilogramm.  
 
 
 
Turistakalauz római emlékekről Bécstől Budapestig

Bécstől, római nevén Vindobonától Budapestig az egykori római határ mentén található emlékekről készült útikalauz magyar nyelvű változatát mutatják be csütörtökön a szlovákiai Révkomáromban, a Duna Menti Múzeumban. 
 
 
 
Noricum-Pannóniai Autonóm Városok Konferenciája Szombathelyen

Megkezdődött Szombathelyen a Noricum-Pannóniai Autonóm Városok Konferenciája, melynek fókuszában a az ókori városok temetkezési szokásai állnak.A négynapos nemzetközi konferencián az ókori városok kutatói számolnak be tudományos munkájuk legfrissebb eredményeiről. A konferenciára Szlovéniából, Horvátországból és Ausztriából is érkeztek előadók, résztvevők.
 
 
 
Gondolatok a Március 15-e tér rekonstrukciójáról

Régen adós vagyok a Március 15-e tér felújításával kapcsolatos poszttal, mentségül csak annyit tudok felhozni, hogy most volt időm személyesen is megtekinteni a téren kialakított limes emlékművet, amely elég vegyes benyomásokat keltett. 
 
 
 
Római erődökre bukkantak egy Tesco építése során

Régészek legalább két római erőd létezésére is bizonyítékot találtak, egy Tesco áruház építkezési munkálatai során a skóciai Falkirk mellett. A tervezett beruházás helyén folytatott régészeti feltárás során eddig csontok, ékszerek és érmék kerültek elő, amelyeket a kivitelező cég a nagy nyilvánosság számára is bemutatott. 
 
 
 
Amerikaikonyhás ókori villát tártak fel Törökországban

Kétezer éve épült "amerikaikonyhás" villát tártak fel Törökországban Izmir tartományban. A helyszínen három éve végeznek feltárásokat a Dokuz Eylül Egyetem és a török Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium együttműködésében. 
 
 
 
Dunakeszi: late Roman military presentation and show (pictures, videos) 

 
 
Ókori hajógyárat fedezhettek fel Róma közelében

Ókori hajógyárat fedeztek fel nagy valószínűsé
Min. felbontás: 1024 x 768 | Design: Civertan Bt.
MAGYAR LIMES SZÖVETSÉG | LIMES TÖRTÉNET
TÉRKÉP | LEXIKON | KÉPTÁR | TELEPÜLÉSEK:  [1]  [2]
PANNONIA BELSŐ TELEPÜLÉSEI | MÚZEUMOK | EGYESÜLETEK
PROGRAMOK | HÍREK, AKTUALÍTÁSOK | HÍREK, AKTUALÍTÁSOK | HÍREK, AKTUALÍTÁSOK | ÍRJON NEKÜNK!