[x]

 AKTUALITÁSOK

A Római Birodalom egykori határainak, a dunai limes világörökségi helyszínné nyilvánítására Magyarország – Szlovákiával, Ausztriával és Németországgal közösen – benyújtotta a nevezését az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez (UNESCO).

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára a pénteki budapesti sajtótájékoztatón kiemelte: a négy ország nevezését Magyarország koordinálja először Dr. Visy Zsolt miniszteri biztos, jelenleg Virágos Gábor vezetésével. A 2018 január 31-én beadott pályázat 98 helyszínt foglal magába, a Dunának mintegy 1500 kilométeres szakaszán fekvő helyszíneket érint. Magyarországon 64 világörökségi helyszín várható. A közös nevezésről szavazással dönt az UNESCO Világörökségi Bizottsága 2020 júliusában.

Visy Zsolt miniszteri biztos, aki a pécsi egyetem professzoraként évtizedeken át kutatta a római birodalom egykori határát hangsúlyozta: a római limeshez kapcsolódó világörökségi pályázat gondolata és előkészítése csaknem 17 éve kezdődött el. Elmondta, hogy a 150 millió forintos állami keretből ebben az évben elkészül az összes helyszín kitáblázása többnyelvű feliratokkal, képekkel és információkkal. Négy külön pályázatból állt össze az egységes pályamű. „Annak idején a limes elválasztotta a római birodalom területét az úgynevezett barbár területektől, jelenleg pedig összekapcsolja mindazokat az országokat, amelyek ebben a világörökségi nevezési folyamatban részt vesznek” – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

 

 A DUNAI VILÁGÖRÖKÉGHEZ KÖTHETŐ TURISZTIKA-GAZDASÁGI PROGRAM

A Duna-Limes program programunknak az a célja, hogy a rövid időtávon belül várható, a teljes magyarországi 417 km hosszú Duna-szakaszt érintő római limes, a Ripa Pannonica in Hungary UNESCO világörökségi címéből fakadó világhír kihasson a nem római típusú értékekre is és a teljes szakaszon egy turisztikailag egységesen szervezett, tematikus utakból álló kínálat jöjjön létre a nemzetközi kereslet igényeinek a figyelembevételével.

A tervezést, a felkészülés fontosságát, a Duna-Limes programban rejlő gazdasági lehetőségeket bemutató kiadványunk: http://online.fliphtml5.com/uovt/fqzs/

 

A DUNA-LIMES ÉRTÉKESÍTÉSI STRATÉGIÁJA, ALAPTÉZISEI

- A Római Birodalom pannóniai határszakaszának 2019 évben elérhető UNESCO világöröksége a világ egyik leghosszabb sorozathelyszíne, amely minden részében alkalmas turisztikai hasznosításra,

- a föld első nagy folyami világöröksége, amely az emberiség története óta lakott és ezért kemelkedő mennyiségű, ezért könnyen, kis invesztícióval hasznosítható látnivalóval és a a turizmushoz szükséges alapinfrastruktúrával is rendelkezik,

- az érintett teljes Dunai szakasz az elérhető világörökség nélkül is a legalkalmasabban összekapcsolható, összekapcsolandó egybefüggő turisztikai útvonala, amelyen a világörökségi cím rövidtávon és viszonylag kis bekerülési költséggel is képes az erős világpiaci konkurencia mellett versenyképes élményláncból álló kínálatot kialakítani (a brand megjelenésének időpontjától),

- bizonyíthatóan minden új világörökségi helyszín jelentős turizmust generál az adott desztinációban, társított programok esetén a térségben, de az előzetes felkészüléstől függ annak a mértéke és tartóssága,

- stratégiai cél a Dunai világörökséggel összefüggő római és összefüggésbe hozható nem római alapú, sokrétű kínálat kialakításaés azok összekapcsolása a minél nagyobb érdeklődési kör kiszolgálásának megteremtése céljából.

Duna-menti sokszínű turisztikai kínálatot bemutató kiadványunk: http://online.fliphtml5.com/uovt/vndq/

 

A DUNA-LIMESNEMZETKÖZI ÉS HAZAI PIACRAVITELA, MARKETINGJE

A Magyar Limes Szövetség által elkezdett egységesített marketinget folytatása, amelyre alapította a szövetség a kizárólagos tulajdonában levő Duna-Limes Turisztikai Nonprofit Kft.-t (mint a Duna mentét és Pécset összefogva kínálni képes, gondnokság szerűen működő szervezetet).

A nemzetközi vásárokon megjelentetett kiadványaink:

angol: http://online.fliphtml5.com/uovt/wjeu/  és német: http://online.fliphtml5.com/uovt/kkvm/ , valamint elkészítettünk a Duna mentét egységesen kínálni képes honlapunkat: www.danubetourism.eu .

 

A MAGYARORSZÁGI RÓMAI LIMES
MINT A VILÁGÖRÖKSÉG RÉSZE

1972-ben jött létre az UNESCO Világörökség Egyezménye, melyhez hazánk 1985-ben csatlakozott. A tagországok javasolhatják egyetemes értékű javaik világörökségi felvételét. Belépésünk óta nyolc magyarországi helyszín került fel a világörökségi listára (www.vilagorokseg.hu). A világon jelenleg összesen 911 helyszín élvezi a világörökségi védelmet, ebből 187 a kulturális helyszínek száma.

A védettséggel járó kedvező jogi helyzet és a megnyíló fejlesztési források jelentősen segítették a helyszínek védelmét és idegenforgalmi hasznosítását. Hazánkban a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága dönt arról, hogy a hozzá beérkezett javaslatok alapján mely helyszíneket tartja esélyesnek és érdemesnek a Világörökségi Listára történő valamikori felvételre. A megfelelőnek talált helyszínek a Magyar Várományosi Listán szerepelnek. Itt található 2009 óta (kulturális kategóriában) egy nemzetközi sorozatjelölés részeként "A római limes magyarországi szakasza".

A Római Birodalom határvidéke egyes részeinek Világörökségi Listára kerülése közel két évtizede kezdődött. 1987-ben került felvételre önálló helyszínként az Egyesült Királyságban a Hadrianus fal. Ezek után több országban is felmerült az igény (elsősorban Németországban), hogy hasonló témájú helyszínei is legyenek védettek. Hosszas huzavona után az a koncepció született, hogy a védettséget élvező Hadrianus fal bővítését kell kezdeményezni. 2004-ben már "A Római birodalom határai, a limes" elnevezéssel lehet találkozni az örökségi listán, melynek részét képezi a már említett Hadrianus fal és a 2005-ben világörökségi helyszínnek nyilvánított németországi felső germániai és raetiai limes. Az Antoninus fal 2008-ban került föl a listára. A több helyen elkészített 100%-os rekonstrukció érdekes helyzetet teremtett a világörökségi helyszínek behatárolásakor, ezek a rekonstruált helyszínek, műemlékek ugyanis nem tekinthetők teljesen hitelesnek.






Min. felbontás: 1024 x 768 | Design: Civertan Bt.
MAGYAR LIMES SZÖVETSÉG | LIMES TÖRTÉNET
TÉRKÉP | LEXIKON | KÉPTÁR | TELEPÜLÉSEK:  [1]  [2]
PANNONIA BELSŐ TELEPÜLÉSEI | MÚZEUMOK | EGYESÜLETEK
PROGRAMOK | HÍREK, AKTUALÍTÁSOK | ÍRJON NEKÜNK!