[x]

ALBERTFALVA

Az albertfalvi római tábor és település

Budapest területén a kelta-eraviscus törzs lakott, központi településük a Gellérthegy déli lejtőjén húzódott. Az 1. század első felében a római kormányzat politikai megfontolásból az eraviscusok egyik részét a mai Óbudára, másik részét az albertfalvi síkságra telepítette.

A telep római kori nevét nem ismerjük. A római korban Albertfalva területe Aquincum és Nagytétény (Campona) között, mint a Birodalom pannoniai határszakaszának egyik fontos tábora, jelentős stratégiai szerepet töltött be. A budai szakaszt a 90-es évekig három lovas alakulat őrizte (Óbudán, a Bem téren és Albertfalván állomásoztak). Az albertfalvi síkságon a kr.u. 1. század közepén épült először katonai tábor.

Az albertfalvi segédcsapat (auxiliaris) tábor 500 főből álló lovasegység tartózkodására volt alkalmas. Palánktábor volt, tornyokkal és kettős sáncárokkal látták el. A Duna pesti oldalán élő szarmaták támadásai miatt a tábor többször elpusztult, ám mindig újraépült. Az eredetileg föld-fa szerkezetű tábort 106 után, Traianus alatt kőtáborrá alakították át és területét megnagyobbították, mert egy lovasezred került ide.

Az új tábor területe 190 x 210 méter volt. 178-ban az épületek ismét megrongálódtak, de a 2. század végén még helyreállították őket. A 259-260-as években egy nagyobb barbár betörés során a tábor és környéke leégett. Többé nem is épült újjá.

Az albertfalvi auxiliaris tábor körüli lakótelep (vicus) 720.000 négyzetméternyi területet foglal el. Aquincum után ez a legnagyobb összefüggő római település Budapest területén. Az 1. században vályogfalas házakban, lakógödrökben, gerendavázas épületekben laktak. A tábortól nyugatra az u.n. HILARUS mester nevéhez köthető fazekasműhelyt, ipari műhelyeket tártak fel, (tímár, fémfeldolgozó műhelyek) gazdasági jellegű épületrészek és egy útállomás maradványaival együtt. A tábortól délre, légfűtéses, több helyiséges, középfolyosóval ellátott tornácos lakóépületek álltak. A lovasság az albertfalvi tábor és telep mellé temetkezett. Faragott sírköveket, szobrokat is ismerünk Albertfalváról.

Az albertfalvi tábor és település maradványait helyenként részleges falkonzerválással látták el, - de itt műemléki helyreállításra még nem került sor.

Forrás: Aquincum Múzeum

 






Min. felbontás: 1024 x 768 | Design: Civertan Bt.
MAGYAR LIMES SZÖVETSÉG | LIMES TÖRTÉNET
TÉRKÉP | LEXIKON | KÉPTÁR | TELEPÜLÉSEK:  [1]  [2]
PANNONIA BELSŐ TELEPÜLÉSEI | MÚZEUMOK | EGYESÜLETEK
PROGRAMOK | HÍREK, AKTUALÍTÁSOK | ÍRJON NEKÜNK!