[x]

MATRICA MÚZEUM ÉS RÉGÉSZETI PARK, SZÁZHALOMBATTA
Kiállítások, programok, információk

Matrica Múzeum – régészeti kiállítás

A Múzeum egy XIX. sz. végén épült kastélyban kapott helyet a Gesztenyés út 1-3. sz. alatt. Állandó kiállítása 1987-ben nyílt, s a település történetét mutatja be az őskortól a közelmúltig. A Múzeum legjelentősebb gyűjteménye a régészeti gyűjtemény, mely az ásatásokból folyamatosan gyarapszik.

A római korban a mai Dunafüred területén állt Matrica tábora, temetői, fürdője és civil települése, mely mintegy háromszáz évig virágzott. Nagy jelentőségű a kiállításon is látható oltárkő töredék, melyen szerepel Matrica neve – „territorium Matricensis” formában.

Ritkaságnak számítanak az ólomból öntött kis votív, áldozati lapocskák, melyek a három Gráciát ábrázolják, s feltehetően helyi műhelyben állították elő a mai Óváros területén, távol Matricától.

Matrica Múzeum - régészeti kiállítás
Cím: 2440, Százhalombatta, Gesztenyés út 1-3.
E-mail: info@matricamuzeum.hu
Tel: (23) 354-591, (23) 359-848, (23) 540-070
Fax:(23) 540-069
Web: http://www.matricamuzeum.hu
A Múzeum jelenleg átépítés alatt áll, ezért kiállítása nem látogatható. A későbbiekben megnyíló új kiállítás mellett a Dunafüreden feltárt római fürdő romjai is látogathatók. Az erőd területe régészeti feltárás alatt áll.

Régészeti Park

Százhalombatta régészeti emlékei között nagy jelentőségű a római kor előtt időszak is. Ennek bemutatása érdekében hozták létre a régészeti parkot. 6 hektár területen - a településnek nevet adó vaskori halmok tövében - épülnek a bronzkorból és vaskorból feltárt épületek hiteles rekonstrukciói. A házak körüli veteményes kertben korhű növények - cicorlencse, lóbab, borsó - terem. A kemencékben őskori recept szerint készül a lepény a közelben termesztett tönköly búzából. Az ide látogató tevékeny részese lehet az őskori hétköznapoknak: szőhet, edényeket, ékszereket készíthet, kerítést fonhat és tapaszthat - megismerheti az őskori kézműves technikákat, az elkészített tárgyakat haza viheti. 

Európai mércével mérve is páratlan az egyik vaskori halomsír feltárása utáni helyszíni konzerválása és „in situ” bemutatása. Az 5,5x 5,5 m-es tölgyfából épített 2700 éves sírkamra a behordott máglyamaradványoknak köszönhetően szinte teljes épségében megmaradt. A halott hamvait a sírkamrához vezető tölcsér alakú folyosóra szórták. Az építészeti rekonstrukcióval visszaállították a halom eredeti geometriáját. A halom belsejében több nyelvű - hang- és fényeffektusokkal kísért - multimédia bemutató keretében ismerkedhetnek meg a látogatók a korszak temetési szokásával.

Májustól szeptemberig minden hónap harmadik vasárnapja un. „Családi Nap” - különleges programokkal, híres vendégekkel, ételkóstolóval.

Régészeti Park
Cím: 2440, Százhalombatta, István király u. 4.
Tel: 23/350-537
Nyitva tartás: április 1-jétől október 31-ig,
hétfő kivételével 10-18 óráig






Min. felbontás: 1024 x 768 | Design: Civertan Bt.
MAGYAR LIMES SZÖVETSÉG | LIMES TÖRTÉNET
TÉRKÉP | LEXIKON | KÉPTÁR | TELEPÜLÉSEK:  [1]  [2]
PANNONIA BELSŐ TELEPÜLÉSEI | MÚZEUMOK | EGYESÜLETEK
PROGRAMOK | HÍREK, AKTUALÍTÁSOK | ÍRJON NEKÜNK!