[x]

WOSINSZKY MÓR MÚZEUM, SZEKSZÁRD
Kiállítások, programok, információk

A Múzeum Wosinsky Mór régész és múzeumszervezőről kapta nevét: az ő céltudatos munkájának köszönhető, hogy 1902-ben megalakult és kapuit megnyitotta a látogatók előtt.

A tolnai táj évezredei - Római kori kiállítás

A Múzeum bejáratánál Lugioból származó feliratos kövek fogadják a látogatót. A Múzeum udvarában Bölcskéről előkerült sírkövek és feliratok egy része tekinthető meg. További feliratos kövek, mérföldkövek láthatók a Múzeum folyosóján is.

Az Alsópél határából származó mészkő sírláda az I. század második felében elhunyt halott hamvait rejtette. Az itt élő népek sokfélesége miatt kultúrájukra és hitvilágukra is a sokszínűség volt jellemző. A megyénkben talált és a kiállításon is látható római istenszobrok közül kiemelkedik szépségével a Tamásiból származó Concordia szobor, valamint a mellette látható áldozati kancsó és Jupiter bronz szobra, melyek egy háziszentélyből kerültek elő.

A földművelésre utaló eszközök sorában ekehúzó láncot, kaszákat és sarlót is találunk. Vas szőlőmetsző kések bizonyítják, hogy a rómaiak honosították meg Pannóniában a szőlőkultúrát. A mérleg és mérlegsúlyok, ezüst- és bronzpénzek virágzó kereskedelemről tanúskodnak.

A korábban tűzzel-vassal irtott kereszténység a IV. században államvallássá lett a Római Birodalomban, ugyanakkor szakadár, eretnek változatai is terjedtek. Egyik ezek közül az Arianus-vallás, amely nem tételesen, inkább szertartásrendjében tér el a hivatalos államvallástól. A legészakibb Arius ábrázolás az utolsó tárló egyik tégláján látható. Egy másik téglára, valamint a Bátaszék-kövesdi aranyozott bronz fibula végébe Krisztus monogrammot rajzoltak illetve véstek.

Wosinszky Mór Múzeum
Cím: 7100 - Szekszárd Szent István tér 26.
Tel: (74) 316-222
Fax: (74) 316-222
E-mail: wmmm@terrasoft.hu
Web: www.museum.hu/szekszard/wosinsky
Nyitva tartás: Április 1. – október 30. között
kedd-vasárnap 10-18 óráig;
október 1. – március 31. között
kedd-szombat 10-16 óráig
Ingyenes belépés: 6 éven aluliaknak és szombatonként
Tárlatvezetés: Magyar és német nyelven
Jegyárak: felnőtt - 200 Ft, nyugdíjas - 100 Ft, diák - 100 Ft
Tárlatvezetés: 1000 Ft
Tárlatvezetés kazettáról: 400 Ft






Min. felbontás: 1024 x 768 | Design: Civertan Bt.
MAGYAR LIMES SZÖVETSÉG | LIMES TÖRTÉNET
TÉRKÉP | LEXIKON | KÉPTÁR | TELEPÜLÉSEK:  [1]  [2]
PANNONIA BELSŐ TELEPÜLÉSEI | MÚZEUMOK | EGYESÜLETEK
PROGRAMOK | HÍREK, AKTUALÍTÁSOK | ÍRJON NEKÜNK!