[x]

SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM, BUDAPEST
Kiállítások, programok, információk

A Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteményének Éós-programja

A budapesti Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteményében 2002 őszén indult útjára az Éós-program. A kezdeményezés célja az volt, hogy a Szépművészeti Múzeum kínálta egyedülálló lehetőségek révén segítse a klasszikus ókor iránt érdeklődőket ismereteik gyarapításában. A Múzeum gondozza ugyanis Magyarország egyetlen antik művészeti gyűjteményét. Az Antik Gyűjtemény az egyetlen hazánkban, amely átfogó képet nyújt az antik művészetről az ókori Görögországtól Itália népeinek művészetén át a Római Birodalomig.

A program legfontosabb színtere az állandó antik kiállítás. Ez öt teremben átfogó képet ad a klasszikus kultúrák művészetéről. Rendezése a történeti elvet követi, ezért diákok számára különösen alkalmas. Emellett azonban rendelkezésre áll egy másik helyszín is, a műhely, ahol szabadon tevékenykedhetnek a résztvevők.

Az Éós keretében a korcsoportok és a látogatóközönség rétegei szerint tagolt programokat szervezünk. Tapasztalataink szerint az antik kiállítás iránt a 10-14 éves gyerekek között a legáltalánosabb az érdeklődés. A klasszikus ókor mindenki számára tananyag az iskolában, ezért a lehetséges közönség gyakorlatilag kimeríthetetlen. Az érdeklődő gyerekek számára (és újabban már a felnőttek számára is) szakköri foglalkozásokat hirdetünk; ezek két részből állnak. A gyerekek először az antik kiállításban kapnak játékos feladatokat, majd pedig a kiállításon is látható tárgyakat megalkotó ókori kézműves-technikákat próbálják ki a gyakorlatban (elsősorban fazekas-, ötvös-, festő- és mozaikkészítő-technikák) és tárgyakat készítenek a látott minták alapján. Lehetőség van továbbá görög ruhákba való beöltözésre és drámajátékra is.

Hasonló felépítésű, alkalmanként 3-4 órás foglalkozásokat általános és középiskolai osztályok számára is kínálunk. A programot az adott csoport igényei szerint alakítjuk: jöhetnek egyszeri alkalommal, de akár többször is.

Fontos megemlíteni, hogy a kiállítási rész egyik programtípusnál sem tárlatvezetés, hanem aktív részvételt kívánó foglalkozás.

A Szépművészeti Múzeum látogatásánál szükségképpen előnyt élveznek a budapestiek. A vidékiek hátrányos helyzetét többféleképpen is igyekszünk csökkenteni. Az osztályfoglalkozás beilleszthető a vidéki osztályok kirándulásainak megszervezésébe, a tapasztalatok szerint sokan élnek is ezzel a lehetőséggel. Másrészt vidéki osztályok számára immár 4. éve levelező-pályázatot hirdetünk szeptemberben,* amely a tanév során zajlik. A pályázat egyrészt rajz (kézműves)-versenyt, másrészt feladatlapos levelezést jelent. A győztesek jutalma egynapos múzeumlátogatás (az útiköltség, étkezés és az – igény szerint – egésznapos múzeumi foglalkozás költségeinek biztosításával).

Az ókori művészet iránt fokozottan érdeklődő középiskolások számára szakköri foglalkozásokat hirdetünk. A szakkör keretében a résztvevők a foglalkozásvezető irányításával az antik kiállításon látható műveket elemzik, megismerkednek a klasszikus ókor művészettörténeti korszakaival és a régészet változatos módszereivel.

Felnőttek számára vasárnaponként kézműves-foglalkozásokat szervezünk. A kiindulópont itt is a kiállítás: a résztvevők az itt látható művek alapján készítik el tárgyaikat. A nagy érdeklődésre való tekintettel 2005 nyarán egyhetes tábort rendeztünk, ahol a gyakorlati munkát művészet- és technikatörténeti előadások egészítették ki.

10-14 éves gyerekek számára az elmúlt három nyáron napközis jellegű, az ókorhoz kötődő tematikus tábort tartottunk, amelynek során a résztvevők oldott keretek közt ismerkedhettek az antik világgal és próbálhatták ki a változatos kézműves-technikákat.

Az elmúlt három évben, összeadva az osztályfoglalkozásokon, szakkörökön, nyári táborokban és a levelező pályázatokban résztvevők számát, mintegy 7000 gyerek került kapcsolatba az Éós-szal.

A felhalmozódott tapasztalatok alapján készült egy munkafüzet 10-14 éves gyerekek számára, „Kerámia” címmel. A kiállításra látogató gyerekek a kiállítótérben elhelyezett állványról megvásárolhatják és a látogatás során kitölthetik a 12 oldalas füzetkét, amely az antik kerámiakészítés és vázafestés megismeréséhez nyújt támpontot számukra a kiállított darabokon keresztül.

Folyamatban van a gyűjtemény virtuális kiállításának (Hyperión) kiépítése (www2.szepmuveszeti.hu/hyperion). A tárgyakat bemutató képekhez szócikkek kapcsolódnak, amelyek segítségével az antik kultúra tágabb területére is eljuthatnak a honlap látogatói. Az oldalról az egyes tárgyakhoz kapcsolódó iskolai óravázlatok is elérhetők.

Tájékoztatófüzeteink félévente jelennek meg az aktuális programokkal, illetve mindezekről az Éós honlapján keresztül is lehet tájékozódni (www2.szepmuveszeti.hu/eos).

Elérhetőségeink:
cím: 1146 Budapest, Dózsa György út 41.
tel.: (1) 469-71-89
fax: (1) 469-71-78
e-mail: eos@szepmuveszeti.hu






Min. felbontás: 1024 x 768 | Design: Civertan Bt.
MAGYAR LIMES SZÖVETSÉG | LIMES TÖRTÉNET
TÉRKÉP | LEXIKON | KÉPTÁR | TELEPÜLÉSEK:  [1]  [2]
PANNONIA BELSŐ TELEPÜLÉSEI | MÚZEUMOK | EGYESÜLETEK
PROGRAMOK | HÍREK, AKTUALÍTÁSOK | ÍRJON NEKÜNK!