[x]

KÉSŐ-RÓMAI KIKÖTŐERŐD KIÁLLÍTÁS, DUNAKESZI
Kiállítások, programok, információk

Akik a Duna bal partja mentén, a Dunakanyar kedvelt kirándulóhelyeire utaznak nem számítanak arra, hogy a Római Birodalom határfolyójának túlpartján is római katonai erődítmények álló romjaival találkozhatnak. Ezt az élményt élhetik át azok, akik a Budapesttől északra fekvő Dunakeszin, a rév közelében, a hangulatos folyóparti utcán sétálnak és megállnak a Dunasor 28-31. számú házak magas támfala előtt. Itt egy leszakadt faltömböt láthatnak, amelyről sokáig csak kevesen tudták, hogy egykor egy barbár földre előretolt római erőd falaihoz tartozott. Hála Dunakeszi diákságának, erre ma már egy ismertető tábla is felhívja a figyelmet. A látnivalók azonban nem korlátozódnak erre a faltömbre. A 2004 óta műemlékké nyilvánított Duna sor 28. számú ház kertjében és alagsorában – köszönhetően példaértékű összefogásnak - megtekinthetők nemcsak ennek az erődnek magasan megmaradt látványos falai és egy tornya, hanem  egy a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen készített kiállítás mutatja be az erőd történetét és a területén előkerült régészeti leleteket.

Az erőd látható maradványai Dunakeszit is hamarosan UNESCO világörökségi helyszínné tehetik, hiszen folyamatban van a birodalmi Duna határ magyarországi szakaszának Világörökséggé nyilvánítása, amelynek listáján nemcsak a Duna jobb, hanem a bal part erődítményei is szerepelnek. A lehetséges világörökségi helyszíneket bemutató sorozat első, a kiállításon elérhető kötete, Dunakeszi egyetlen a római emlékét, a 370-es évek elején felépült kikötőerődöt mutatja be.

Magán kiállítás, a Magyar Nemzeti Múzeum tárgyaival és a kikötőerőd, rendkívűli éppségben megmaradt eredeti déli szárnyával
Cím: 2120 Dunakeszi, Duna sor 28.(Horányi révnél)
Tel.: 30/9335-436, Fax: 27/543-346
E-mail: hirschberg.attila@gmail.com
Web: www.dunakeszierod-fortlet.org
Nyitvatartási idő: bejelentkezéssel, egyeztetett időpontban lehetőleg 9 fő felett
Az előre bejelentett csoportok számára tárlatvezetés






Min. felbontás: 1024 x 768 | Design: Civertan Bt.
MAGYAR LIMES SZÖVETSÉG | LIMES TÖRTÉNET
TÉRKÉP | LEXIKON | KÉPTÁR | TELEPÜLÉSEK:  [1]  [2]
PANNONIA BELSŐ TELEPÜLÉSEI | MÚZEUMOK | EGYESÜLETEK
PROGRAMOK | HÍREK, AKTUALÍTÁSOK | ÍRJON NEKÜNK!