[x]

KUNY DOMONKOS MÚZEUM, TATA
Kiállítások, programok, információk

Római kori gyűjtemény

„Régiségeimet az első világháborút követő évtizedekben azzal a céllal gyűjtöttem, hogy alapanyagául ajándékozzam annak az új múzeumnak, amelyet a cseh kézre jutott Jókai Múzeum pótlására ... a magyaroldali Komáromban, Alapy az akkori polgármesterrel együtt létesíteni terveztünk, hogy a gazdag szőnyi lelőhelyeken napról-napra előkerülő becses őskori és római emlékeknek megfelelő megőrzési helyet biztosítsunk.” írta Kállay Ödön, Szőny egykori jegyzője, visszaemlékezésében.

Az 1950-es években a Kuny Domokos Múzeum birtokába jutott, többségében teljesen ép tárgyakból álló gyűjteménye, a szintén brigetioi leletekből álló Hódmezővásárhelyi-gyűjteménnyel együtt, a múzeum római kori anyagának máig legjelentősebb egysége.

A vásárolt gyűjtemények mellett a múzeum leletmentései tovább gazdagították a római kori régészeti gyűjteményt. Kiemelésre érdemes a Tata-tangazdasági temető későrómai kori anyaga, az Almásfüzítő-foktoroki (Azaum), Ács-vaspusztai, (Ad Statuas) és Ács-bumbumkúti (Ad Mures) auxiliaris katonai táborok megásásából származó leletanyag, a Szőny-Nagymagtár és a Szőny-Molaj néven nyilvántartott temetők leletei, a kurucdombi fazekastelep 1988-ban előkerült hulladékanyaga és végül de nem utolsó sorban  Brigetio katonavárosában megtalált II. századi freskóanyag, amely egy szobabelső rekonstrukcióját tette lehetővé.

Római kőtár, kiállítás és az ún. „Római szoba”

A tatai múzeum római kőtára a megye területéről származó darabokat őriz, amelyek elsősorban a Duna menti Azaumból (Almásfüzitő), Szomódról és Környéről származnak. A kiállítás faragott oltárkövei, feliratos táblái és domborműves síremlékei a vár udvarának romkertjében elrendezett római kori szarkofágokkal és más faragványokkal egészülnek ki.

A vár előtt látható a legszebb kőfaragvány, egy oszlop, amelynek oldalait árkádok alatt álló istenalakok díszítik.
A kőtárból nyílik a római kiállítás terme, amely a provincia életét bemutató használati, luxus- és kultikus tárgyak gazdag együttesét tárja az érdeklődők elé. Terra sigillaták, üvegek, bronzszobrocskák, kerámia- és bronz edények, ékszerek között látható kiállításunk legérdekesebb darabja, a katonai díszálarc.

Az első emeleten egyedülálló látványosság található, a Brigetióból származó, falképekkel díszített szobának, egy egykori festett teremnek teljes rekonstrukciója. A Kr. u. 2. századból származó töredékeket leletmentés során találták 1961-ben. A freskós terem rekonstrukciója több mint három évtizedes munka után nyílt meg a látogatók előtt. A pompeji stílusú falképek jelenetes mezői a görög mitológia témáit dolgozzák fel.

Kuny Domonkos Múzeum
Cím: 2890 Tata, Váralja u. 3.
Telefon: 34/381-251
Fax: 34/487-888
E-mail: tatavar@kunymuzeum.hu
Web: www.kunymuzeum.hu
Nyitva tartás: Április 15 - október 15:
hétfő szünnap, kedd - vasárnap: 10.00 - 18.00
Október 16 - április 14:
hétfő, kedd: szünnap, szerda - péntek: 10.00 - 14.00
szombat - vasárnap: 10.00 - 16.00






Min. felbontás: 1024 x 768 | Design: Civertan Bt.
MAGYAR LIMES SZÖVETSÉG | LIMES TÖRTÉNET
TÉRKÉP | LEXIKON | KÉPTÁR | TELEPÜLÉSEK:  [1]  [2]
PANNONIA BELSŐ TELEPÜLÉSEI | MÚZEUMOK | EGYESÜLETEK
PROGRAMOK | HÍREK, AKTUALÍTÁSOK | ÍRJON NEKÜNK!