[x]

KIRÁNDULÁS AJÁNLATOK

A Duna magyarországi szakasza a természeti, épített és kulturális örökség tekintetében igen gazdag. A Sziget-köz, a Dunakanyar, a gemenci árterület és a folyó többi szakasza önmagában is megtekinteni érdemes látványosság. A pályázatban érintett városok, községek, falvak (Mosonmagyaróvár, Lébény, Győr, Ács, Komárom-Szőny, Almásfüzitő, Dunaalmás, Neszmély, Nyergesújfalu, Esztergom, Tokod, Dunabogdány, Visegrád, Szentendre, Pilismarót, Budapest, Nagytétény, Százhalombatta, Albertfalva, Adony, Dunaújváros, Baracs, Bölcske, Dunakömlőd, Tolna, Őcsény, Várdomb, Dunaszekcső, Dunafalva, Kölked) varázsa megállásra készteti az átutazót. A Duna, mint közlekedési út naponta több ezer kirándulót szállít, akik csak a megszokott, bevált látnivalókat tekintik meg. A közös munka eredményeként olyan komplex látványosság és programkínálat jöhet létre, ami alternatívát és valódi értékátadást jelent a látogató számára.

Minden településen megmaradt valami a múltból, a római foglalás idejéből, amit múzeumokban, kiállító helyeken, romkertekben tekinthetünk meg. A látnivalókon kívül egyre gazdagabb kulturális programkínálat várja az érdeklődőket.
A közlekedés tekintetében nem csak a Duna jelenti a kulturális út települései közti kapcsolatot, hanem többnyire a római utakra épülő úthálózat biztosítja az átjutást egyik településről a másikra. Az utóbbi idők fejlesztéseinek köszönhetően a kerékpáros és a lovas turizmus egyik fő magyarországi célpontja a Duna és vonzáskörzete. Szintén a rómaiak gondos tervezőmunkájának köszönhetően az erődök, és így a mai települések, egymástól való távolsága 15-20 km, ami kedvez a természet közeli kirándulási és utazási formáknak is (evezés, gyaloglás, lovaglás, kerékpározás). Gyakorlatilag naponta 1-2 települést bejárva két hét alatt a teljes magyarországi Duna szakasz bejárható, de annak bármely részlete önállóan is alkalmas csoportos, vagy egyéni kirándulásokra. Az eddig elkészült részletes dunai kerékpáros és vízi közlekedést segítő térképek mellé szükséges a pályázatban fő célként feltüntetett tematikus látnivalókat bemutató marketing kiadvány és térkép elkészítése.

A megvalósuló kulturális út által érintett terület a már említett értékeken kívül páratlan gasztronómiai változatosságot biztosít. A borok és tájjellegű ételek a látnivalókkal, programokkal és a Duna hangulatával kiegészülve megadja a kellő harmóniát azok számára, akik a magyarországi limes településeket kívánják felkeresni. A különböző rendezvények során megismerkedhetnek az érdeklődők az antik gasztronómia remekeivel is.

A magyarországi római limes által meghatározott kulturális útvonal összefogja az érintett települések értékeit és azt összehangolt, szervezett formában tudja a látogatók számára prezentálni. A pályázók törekvéseit nagyban segítheti az a tény, hogy az európai limes részeként a magyarországi ripa pannonica is idővel a világörökség részévé válhat.

A magyarországi Limes felkerült a tervezett hazai világörökségi helyszínek várományosi listájára 2003-ban, ezzel kapcsolatban nemzetközi (brit, német, osztrák, szlovák, magyar, és újabban horvát) összefogással és egyeztetéssel készül a pályázati előkészítés (közös honlap, tényleges helyszínek kiválasztása és lehatárolása, adatbázisok összehangolása, kezelési tervek egyeztetése). Mindezt jól kiegészítené, segítené a magyarországi Limes települések összefogása, és a tervezett kulturális út létrehozása.

Egy napos túraajánlatok
1. Gerulata-Carnuntum
2. Ad Flexum-Arrabona-Brigetio
3. Brigetio és Celemantia római kori emlékei
4. A Dunakanyar római emlékei
(Ulcisia Castra-Pone Navata-Solva-Gardellaca)
5. Aquincum római emlékei
6. Matrica-Intercisa
7. Alisca-Lugio-Sopianae

8. Dunakeszi Késő-római Kikötőerőd Kiállítás (csak előzetes bejelentkezéssel)

Kapcsolt kulturális útvonal:
9. Fertőrákos-Scarbantia-Savaria






Min. felbontás: 1024 x 768 | Design: Civertan Bt.
MAGYAR LIMES SZÖVETSÉG | LIMES TÖRTÉNET
TÉRKÉP | LEXIKON | KÉPTÁR | TELEPÜLÉSEK:  [1]  [2]
PANNONIA BELSŐ TELEPÜLÉSEI | MÚZEUMOK | EGYESÜLETEK
PROGRAMOK | HÍREK, AKTUALÍTÁSOK | ÍRJON NEKÜNK!