[x]

I. Vezetői összefoglaló az aktuális teendőkről: - letöltés (.pdf)

Limes Világörökségi nevezés, Duna-Limes Program – információk, teendők, határidők közreműködőknek és döntéshozóknak

Magyarország számára a nemzetközi turizmus piacán – a jelenleginél lényegesen nagyobb részesedése érdekében – kivételes lehetőséget kínál a Duna mentén található összefüggő, térségeken átnyúló turisztikai kínálat. Az említett térség további egyedülálló előnye, hogy várományosa az UNESCO világörökségi címének, amely várhatóan 2019-re képes a területet „azonnal” helyzetbe hozni azzal, hogy a nemzetközi figyelem a világörökségi cím folytán fokozottan ráirányul, szemben a rengeteg erőfeszítést és forrást igénylő hagyományos piaci bevezetéssel.

1.    A Duna mentén 417 km hosszúságban elterülő Római Birodalom határa (Limes) világörökségi nevezése folyamatban van, amelyet az elmúlt években a Magyar Limes Szövetség készített elő. A Limes világörökségi nevezés beadásáért felelős miniszteri biztos Dr. Visy Zsolt, aki a szövetség elnöke, az operatív vezető Hirschberg Attila ügyvezető elnök mellett.

2.    Az UNESCO világörökségi nevezés beadási határideje 2018. január, amit Magyarország közösen nyújt be a következő országokkal: Ausztria, Németország, Szlovákia. Ezzel a világ egyik legnagyobb összefüggő világörökségi területévé válik, amely a jelenleg is rendelkezésre álló infrastruktúrája miatt a várható eredményekhez képest alacsony rendszerszintű fejlesztéssel is képes lehet a keresletnek megfelelni és jelentős nemzetgazdasági eredményt elérni. Magyarország lakosságának több, mint 50%-a a Duna menti 25 km-es sávon belül él, így a program igazán széles körben fejtheti ki a hatását, további fejlődést, vállalkozási és munkalehetőségeket kínálva az érintett területeken.

3.    A 2019-től várható, rövid idő alatt és koncentráltan megjelenő érdeklődésre, kereslet-növekedésre azonban a kínálati oldalon is határozottan fel kell készülni, egységesen megjelenített kínálattal, megfelelően és célirányosan felkészített infrastruktúrával. A fejlesztéseket célszerű több kiemelt ponton koncentráltan, de összekapcsoltan és összehangoltan végezni azért, hogy nemzetközi versenyben is helytállni képes kínálat jöhessen létre, amelyre rá lehet építeni a kisebb helyszínek fejlesztését.

4.    A pénzügyi források tekintetében az UNESCO Limes világörökségi programra cca: 2,5 mrd Ft került kormányzati forrásból elkülönítésre. Ez a forrás a Duna menti turisztikai térségeket helyzetbe hozó Limes világörökségi objektumok bemutatására elegendő, de turisztikai célú további vonzerőfejlesztésre nem.

5.    A Magyar Limes Szövetség 2016 októberében nyújtotta be a Fejlesztési Minisztériumnak „A Duna-Limes Program egységbe foglalt turizmusfejlesztési koncepciója” elnevezésű részletes tervet.

A program a római örökségelemek korszerű megjelenítésén kívül a Duna mellett nagyszámú – forrásokkal még nem fedezett – olyan projektet dolgozott ki, amely az UNESCO nevezés helyszíneire alapozva, a brand kihasználásával hálózattá szervezhető, piacképes vonzerők sorát nevesítette a kapcsolódó infrastruktúrával, szolgáltatásokkal. A koncepció önkormányzatok, vállalkozók, attrakciótulajdonosok akaratát figyelembevevő, a folyamatban lévő fejlesztésekkel, pályázatokkal szinkronban lévő integrált fejlesztést irányoz elő. A koncepció 17 kiemelt projekt esetében hozamszámításokkal évi 478ezer látogatót és 102 új munkahelyet vetít előre, a tágabb elképzelés realista számításai további 182 projektet nevesítenek, amelyek évi 2,7 millió látogatót és 390 munkahelyet prognosztizálnak.

6.    Amit szeretnénk: a Duna-Limes turisztikai-gazdasági program jelentőségénél, méreteinél fogva váljon kiemelt programmá, a „A Duna-Limes Program egységbe foglalt turizmusfejlesztési koncepciója” az ennek alapjául szolgáló stratégiai dokumentummá.

Javasoljuk, hogy a Duna-Limes turisztikai-gazdasági program megvalósításának szakértő felelőse legyen, aki képes lenne összefogni, felügyelni, irányítani a fejlesztési folyamatokat az érintett területen, együttműködve a területet turisztikai szempontból összefogó Duna-Limes Turizmus NP. Kft. tervező, fejlesztő nonprofit szervezettel, és átjárást biztosítani a területen futó gazdaságfejlesztési célt szolgáló programok között (TOP. GINOP, VEKOP, Modern városok, Eurovelo 6).

7.    Tervezett ütemezés, fontos határidők: Az 1520/2016. (IX.27.) sz. kormányrendeletben rögzített világörökségi nevezési határidő előre vetíti a fejlesztések elkészültének végső időpontját is. A 2019-2020-as időszakhoz képest minden késedelem veszélyezteti az UNESCO világörökségi cím széleskörű kihasználását, így az alábbi határidők betartását javasoljuk:

-       kiemelt kormányprogrammá alakítás és kormányzati felelős kinevezése: 2017 év első negyedév,

-       fejlesztések indítása: 2017 év második félév,

-       fejlesztések első szakaszának befejezése: 2019 év vége,

-       a piaci bevezetés és marketing tevékenység megkezdése a teljes Duna mentén: 2017 első negyedév.

8.    A program alkalmas arra, hogy a Magyarország felzárkóztatási programját követő időszakban is további források váljanak elérhetővé, amelyeket Szlovákiával, Ausztriával, Németországgal közösen, együttműködve érhet el Magyarország.

9.    A gazdasági programot és az egységesített marketinget bemutató kiadványok az alábbi weboldalon érhetők el:

http://online.fliphtml5.com/uovt/fqzs/  és  http://online.fliphtml5.com/uovt/wjeu/

 

II. A Világörökség Kapujában mint a Duna Régió Stratégia egyik legnagyobb gazdasági és turisztikai lehetőségének hordozója (prezentáció készítette Hirschberg Attila) - letöltés (.pdf)

 

III. ORSZÁGOS LIMES Kulturális turisztikai fejlesztési koncepció bemutatása (prezentáció, készítette Dr. Balogh Tamás) - letöltés (.pdf)

 

IV. Transzregionális turisztikai útvonal tervezése Magyarországon (angol nyelvű prezentáció, készítette Dr. Karsai Árpád) - letöltés (.pdf)

 

V. Európai kulturális útvonalak gyakorlati útmutató (kiadvány) - letöltés (.pdf)

 

VI. Az ORSZÁGOS LIMES Kulturális turisztikai fejlesztési koncepció egyszerüsített prospektusszerű bemutatása itt érhető el: http://online.fliphtml5.com/uovt/vndq/






Min. felbontás: 1024 x 768 | Design: Civertan Bt.
MAGYAR LIMES SZÖVETSÉG | LIMES TÖRTÉNET
TÉRKÉP | LEXIKON | KÉPTÁR | TELEPÜLÉSEK:  [1]  [2]
PANNONIA BELSŐ TELEPÜLÉSEI | MÚZEUMOK | EGYESÜLETEK
PROGRAMOK | HÍREK, AKTUALÍTÁSOK | ÍRJON NEKÜNK!